Lesprogramma

Basisschool

Met de bovenbouw aan de slag met thema energie en klimaat? de tentoonstelling is onderdeel van een lessenserie. Informeer bij de Stichting Omgevingseducatie en/of de lokale energiecoöperatie naar de mogelijkheden in uw gemeente. 

  1. Voorleesverhaal in de klas (30 minuten)
    Het verhaal van Seb en Sola. 
  2. Bezoek de tentoonstelling  (1-1,5 uur).
    De tentoonstelling bestaat uit acht kleurrijke huisjes voorzien van panelen en gaat over de energievoorziening en energietransitie in Gooi en Vechtstreek van vroeger tot nu. Volwassenen volgen de bovenste helft van de huisjes met (nostalgische) foto’s, tips, informatie en verhalen van inwoners. Kinderen volgen de onderste helft aan de hand van een verhaal waarin Sola en Sep de hoofdrol spelen. Zo is er voor alle leeftijden genoeg te zien en te beleven. Iedereen zal zich herkennen in de tentoonstelling en geïnspireerd worden om met het thema Duurzaam Wonen aan de slag te gaan.
  3. Een interactief opdrachtcircuit bij de  tentoonstelling over energie vroeger, nu en in de toekomst. Onder begeleiding van een energiecoach, wordt inzicht gegeven in soorten energie, het (eigen) energieverbruik en het belang van het terugdringen ervan.
    De kinderen komen veel te weten, zoals: Hoe oud is steenkool? Hoe voelt turf? Wat is een doofpot, een stoof of kolenkit? In welke gemeente liggen de meeste zonnepanelen op de daken? Wat betekenen energie-labels? Welk effect heeft isolatie op de warmte in een huis?  
  4. Les Energiecoach Junior (2 x 30 minuten)
    Leerlingen kijken thuis welke energietips ze kunnen toepassen. Zij onderzoeken energiegebruik thuis en verdienen een Energiecoach Junior-certificaat. 
  5. Bouw je eigen  duurzame huis of wijk van de toekomst (2 -2,5 uur). Leerlingen gaan op een kunstzinnige manier aan de slag met energievraagstukken. 
  6. Expositie van de wijk van de toekomst voor ouders  en kinderen. 

Voortgezet onderwijs

Tijdens thema of projectdagen worden workshops met praktische techniekopdrachten over isolatie en stroomverbruik georganiseerd. Creatieve ideeën en vormen van duurzame energievoorziening worden gestimuleerd tijdens de kunstworkshop, waarbij energieobjecten worden ontworpen.

Energiecoaches leggen uit wat een energiecoach precies doet en oefenen in de klas het voeren van een energiecoachgesprek. Leerlingen kunnen vervolgens meedoen aan een challenge en thuis bespreken met welke kleine en grote maatregelen je handig energie kunt besparen. De klas/leerling met de meest gevoerde gesprekken kunnen sportieve prijzen winnen. Deelnemers bij wie de gesprekken werden afgenomen, kunnen een waardebon voor energiebesparende producten aanvragen. Ook aan deze lessen is een (t)huiswerkopdracht verbonden en een terugkoppelingsmoment tijdens een volgende les ingebouwd, waarna het certificaat Energiecoach Junior ludiek wordt uitgereikt.